Aantal keer gelezen1

Overdenking: Sjaak Pauw, Straks als Jezus terugkomt

bijbelvrijdag 09 januari 2004 19:47

Straks als Jezus terugkomt.  

“We zullen opstaan en met Hem meegaan, straks als Jezus terugkomt”

Een lied dat een aantal broeders en zusters met een handicap zongen in het programma Nederland Zingt. Vol overgave werd er gezongen. Het hart was gericht op Jezus en Zijn wederkomst. Een jaloers gevoel kan je op dat moment bekruipen. Wat een eenvoudig geloof! Jezus komt terug en daarvan willen ze zingen en getuigen. Hoe zit dat nu met de christelijke gemeente in het algemeen? Wanneer ik mijn catechisan-ten vraag of ze wel eens nadenken over de wederkomst van Jezus, dan krijg ik meestal een negatief antwoord. Zouden oudere mensen er anders over denken? Zijn wij niet veel te weinig bezig met de komst van Jezus?

De meisjes in Matth. 25: 1-13 zijn een beeld voor het christendom van vandaag. Dwaas zijn de schijnchristenen en wijs de echte christenen. Wie zijn die schijnchristenen dan? De mensen die op zondag naar de kerk gaan, maar in het dagelijks leven niet gericht zijn op het navolgen van Jezus. Diegene die leven vanuit Jezus en die wandelen in Zijn voetsporen mogen we als wijs bestempelen. Ze weten allemaal dat Jezus terugkomt, maar vallen toch in slaap (het duurt lang voordat Jezus terugkomt). Maar wanneer Hij er dan is, hebben de vijf wijze meisjes genoeg olie. Dit is hét verschil met de vijf dwaze meisjes. Olie!
We moeten altijd uitkijken om bepaalde interpretaties in gelijkenissen te leggen, maar bij deze mogen we misschien wel zeggen dat de olie het beeld van de Heilige Geest is. We worden door Jezus opgeroepen om lichten voor de wereld te zijn. Wanneer we geen olie in ons hebben, kunnen we ook niet branden en automatisch ook niet verwachten. De vijf dwaze meisjes kent Jezus niet, het zijn huichelaars, zij mogen de feestzaal niet in. Jezus komt terug en het komt er nu op aan of wij olie in de lamp hebben. Want we weten niet wanneer de tijd is!

I. Pauw, Jeugdwerkadviseur Hervormde Gemeente Barneveld

« Terug

Reacties op 'Overdenking: Sjaak Pauw, Straks als Jezus terugkomt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.