Een coffeeshop in Barneveld?? Wat ons betreft zeker niet!

Veiligheidsdag
CU-Socialmediafoto
Door ChristenUnie Barneveld op 20 januari 2024 om 19:21

Een coffeeshop in Barneveld?? Wat ons betreft zeker niet!

6 december 2023 is de ChristenUnie aangeschoven bij een gesprek over een eventuele coffeeshop in de gemeente Barneveld. Een zogeheten Raadstafelgesprek, aangevraagd door Pro 98’, heeft als doel politieke partijen vragen te laten stellen aan ervaringsdeskundigen, belanghebbende organisaties en andere instanties om kennis te doen over specifieke onderwerpen. In dit geval was het onderwerp het realiseren van een coffeeshop. Daarom zat de ChristenUnie aan tafel met Politie, GGD, WISE (vroeger nog OKO) en andere belanghebbenden als de Jongerenraad Barneveld. Lees snel verder om te lezen waarom wij geen coffeeshop willen in onze gemeente.

Tijdens het raadstafelgesprek gaven meerdere deelnemers vanuit verschillende perspectieven input om een mening te vormen over de komst van een coffeeshop in de gemeente Barneveld. Er was bijv. een uitbater van een coffeeshop die vertelde op welke manier hij onder diverse voorwaarden misbruik van drugs en overlast van een coffeeshop kan reguleren.

Toch bleek uit bijv. de presenatie van de politie heel duidelijk dat achter het drugsgebruik een donkere wereld verstopt zit. Brandgevaar, verkeerde figuren in de wijk en chantage zijn nodig om iemand van een jointje te voorzien. De oproep van deze politieman was om deze ondermijnende criminaliteit niet door de vingers te zien en bewust te zijn van de extra gevaren die bij de komst van een coffeeshop komen kijken. Ook de gezondheidsinstanties hadden geen goed woordje over voor de gezondheidsproblemen die kunnen komen door het normaliseren van drugs. Alhoewel bepaalde softdrugs niet heel schadelijk hoeven te zijn, kan er vrij gemakkelijk een verslaving opgebouwd worden die hartstikke ongezond is voor de mentale gezondheid van onze inwoners en hun omgeving.

De stelling is heel simpel. Willen we meer of minder mensen aan de drugs? Uit onderzoek van het Trimbos Instituut (2009) blijkt dat meer coffeeshops leidt tot meer drugsgebruik. Dit zou eventueel kunnen leiden tot een verlaging van de drempel om gevaarlijke harddrugs te gebruiken. Zeker gezien de gemeente dit jaar is begonnen met het WISE project, waar op lange termijn middelengebruik bij jongeren moet afnemen, gaat het realiseren van een coffeeshop compleet in tegen het huidige beleid. Wat betreft het gebrek aan overzicht, pleit de ChristenUnie voor meer toezicht vanuit onder andere de politie om kwetsbare mensen te beschermen tegen drugsgebruik.

Al met al was dit een zeer belangrijke avond voor ons om bij aan te sluiten. De alsmaar progressiever wordende idealen duwen dit onderwerp weer langzaam op de agenda. ChristenUnie Barneveld vind dat we niet moeten toelaten dat drugs genormaliseerd kan worden in een gemeente met Bijbelse normen en waarden. Laten we onze bevolking niet blootstellen aan verslavende middelen als drugs, drank en sigaretten, maar juist focussen op het creëren van kansen voor iedereen ongeacht hun afkomst of vermogen.