Aantal keer gelezen6

Barneveldse krant: Blowverbod is algeheel verbod

blowverbodwoensdag 16 januari 2008 18:12

Een blowverbod tot 500 meter rond scholen in de gemeente Barneveld leidt in de praktijk tot een algeheel blowverbod in het centrum van de dorpen, behalve in Kootwijk.

Tot die conclusie kwamen de raadsleden dinsdagavond tijdens de commissie Bestuur. VVD-fractievoorzitter Adriaan Guldie hadzelfs een heuse ‘blowkaart van Barneveld’ gemaakt en toonde de ingetekende cirkels op de kaart. ,,Alles is dichtgecirkeld. Blijkbaar is daar draagvlak voor. Het lijkt mij efficiënter om een blowverbod voor alle kernen op te stellen. Enne… als de Antoniusschool weggaat, mag je in het centrum weer blowen!’’ Guldie uitte ,,grote twijfels’’ over de haalbaarheid van het verbod. Na afloop verklaarde hij gekscherend: ,,Kootwijk zal wel het blowdorp van de gemeente worden, want daar staat geen school!’’ Dan, serieus: ,,Ik vrees dat we het zo dichtgetimmerd hebben dat de kans op illegale blowlokalen gaat toenemen.’’ Hij sloot daarbij aan op uitlatingen van Jaap Beijer van Pro’98: ,,Is er nog een toevluchtsplek? Wordt dat het buitengebied? Komen er borden van: u nadert de blowzone?’’ Beijer wilde daarmee aangeven dat een verbod niet automatisch betekent dat blowen niet meer zal voorkomen. ,,Het is een fenomeen. Ze gaan toch ergens heen.’’

Grotere cirkels

Fractievoorzitter Gerard Schotanus van de SGP vond dat Barneveld zeker geen voorwaarden moest gaan scheppen en wilde het liefst nog veel grotere cirkels. ,,Het moet ontmoedigd worden. Zo’n plek is toch een beetje de weg van de minste weerstand.’’ Beijer: ,,Vergelijk het met de keten in het buitengebied. Dat is een zelfde verschijnsel. We moeten het reguleren.’’ Schotanus was op zijn beurt van mening dat het de taak van de gemeente is om in het publieke domein te voorkomen dat kinderen in aanraking zouden kunnen komen met blowers.

Dick van Rheenen, fractievoorzitter van van Burger Initiatief vroeg zich af hoe de burgemeester het verbod praktisch wil gaan handhaven. ,,Welke taken laat de politie daarvoor liggen?’’ Fractievoorzitter Tjitske Kuiper (ChristenUnie) was blij dat de eerder door haar partij geuite wens om te komen tot een blowverbod, nu realiteit gaat worden. ,,We moeten alert blijven op signalen.’’ Over de ‘toevluchtsplek’ van Beijer: ,,Bij alcoholgebruik maken we ons ook geen zorgen over plekken waar je kunt drinken. Softdrugs kun je ook thuis gebruiken als je wilt.’’ Beijer: ,,Jongeren bespreken dat thuis niet.’’

Verbod

Volgens burgemeester Jos Houben moeten de cirkels van een behoorlijke omvang zijn om ,,enigszins effect’’ te bereiken. Hij kan straks bovendien zelf nog probleemgebieden aanwijzen, zodat ook daar een verbod van kracht wordt. Houben legde uit dat het college in de gekozen oplossing het meest ziet zitten. Het is volgens hem het resultaat van de afweging tussen niks doen, maatregelen nemen of een absoluut verbod uitvaardigen. Over de haalbaarheid van handhaven meldde hij dat de raad daar zelf over gaat door het al dan niet bovenaan een prioriteitenlijst van de politie te laten zetten.

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > januari