Aantal keer gelezen2

Raadhuisplein 2 (week 2)

vrijdag 11 januari 2008 09:03

Maandag 7 januari
Om goed te beginnen: van harte wens ik u een goed nieuw jaar toe. Goed, wat stellen we ons daar eigenlijk bij voor? We hopen natuurlijk op geluk, voorspoed en zeker ook gezondheid. Tegelijkertijd beklemt het me wel: wat staat je allemaal te wachten in die 365 dagen? Gelukkig realiseer ik me dat geldt dat “mijn tijden” in Gods hand zijn. Goede en minder goede tijden. Tijden van geluk en ook van verdriet. Daarom zie ik niet op tegen het nieuwe jaar ook al weet ik dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn zal worden. 2008, met vertrouwen.

Vanavond op de nieuwjaarsreceptie heb ik het vele keren gezegd: een goed nieuw jaar. ‘k Had een zere hand van het handen schudden. Goed om velen te ontmoeten. Met name mensen van verenigingen en instellingen, maar ook enkele echte Barneveldse burgers die helemaal namens zichzelf alleen kwamen. Mooi is dat! Ook vertegenwoordigers van kerken kwamen een nieuwjaarswens overbrengen: kerken en de overheid hebben elkaar iets te vertellen.

Ik vind dat het gemeentehuis met zijn mooie entree en balustrade uitermate geschikt is voor de ontvangst van de Barneveldse burgers. Als het aan mij ligt, houden we dat zo; ook als over een jaartje het Schaffelaar Theater in gebruik is genomen.

Dinsdag 8 januari

De eerste B&W-vergadering van het nieuwe jaar. Er waren maar weinig bespreekpunten. Ondertussen zat ik stiekem op een smsje te wachten waarin de nieuwe naam van de vmboschool vermeld zou staan: De Meerwaarde. Een naam met een diepere betekenis. Ik hoop dat de naam ergens in 2010 zal schitteren op de gevel van het vers opgeleverde nieuwe schoolgebouw. Ik hoop dat de naam verweven raken met de school zelf. Dat de naam een begrip zal zijn in Barneveld en de omgeving. Dat het een school zal zijn die de voor de jongeren van blijvende waarde zal zijn.

Woensdag 9 januari

Leen Verweij in de bagger-graafmachine Als wethouder moet je echt van alle markten thuis zijn. De dag begon met baggeren bij de Lange Voren. Plaatsnemen in een baggerkraan en zien dat die giek en bak de goede kant op gaan. Leuk om eens te doen. Ik geniet ervan als ik merk hoe ter zake kundig de mensen van het waterschap, de gemeente en de aannemer zijn. Er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht wel denkt. De bedoeling is dat in april alles kan worden afgerond; mooi op tijd, als de lente begint.

Ook was er vandaag een goede inhoudelijke bespreking tussen alle verschillende vakgebieden op het gemeentehuis die betrokken zijn bij de voorbereidingen van de bouw van De Meerwaarde. Er dient niet alleen een mooi schoolgebouw te verrijzen (en dat is de taak van het schoolbestuur) maar er moeten allerlei wettelijke ruimtelijke procedures tijdig worden doorlopen, er moeten allerlei aanpassingen in de infrastructuur komen: een fietstunnel onder het spoor, een rotonde, enz. enz. Ik denk dat veel burgers onvoldoende idee hebben hoeveel voorbereidingen er nodig zijn. We zitten goed in de planning: april 2010 moet het allemaal klaar zijn.

Voor nog meer variatie op deze dag stond ook een bezoek aan het kinderdagverblijf van de Dolfijn in de Burgt gepland. Ik verraad mijn leeftijd als ik zeg dat ik nog nooit een kinderdagverblijf van binnen had gezien. En eerlijk gezegd moet ik zeggen dat ik onder de indruk ben van de professionele manier waarop er gewerkt wordt. Maar ook van de houding van de leidsters die met liefde en oprechte affectie naar de kinderen hun werk doen. Ik vermoed zelfs dat veel kinderen in de opvang consequenter worden opgevoed dan thuis. Kinderopvang hoeft helemaal niet zo slecht te zijn; ook al gaat er niets boven het eigen gezin.

Donderdag 10 januari
Vandaag zat ik een stuurgroep vergadering voor over het Kulturhus in Kootwijkerbroek. Alles ligt prachtig op schema. De medische post (de huisartsen, en vele andere (para-)medici gaat over enkele weken open. De eerste Kootwijkerbroekers gaan de komende maand hun plaats in het woonzorgcomplex innemen. En eind maart al is de oplevering van het kulturhus/dorpshus. Ook de beheersorganisatie/-structuur zijn bijna klaar. Het buitenterrein wordt eind april ook al opgeleverd. We praten zelfs al voorzichtig over de datum voor de officiële opening. Kootwijkerbroek krijgt een complex om heel erg trots op te zijn. Barneveld mag trots zijn op veel vrijwilligers die uren en uren stoppen in de totstandkoming van het grootste kulturhus van de provincie Gelderland. Het bestuur van het dorphuis zal de uren niet kunnen tellen die ze erin hebben gestopt. Maar de voldoening zal enorm zijn, daar ben ik van overtuigd.

Dat wil niet zeggen dat we er al zijn. Er valt nog veel te regelen. Over de bibliotheekvoorziening moeten nog besluiten worden genomen. Na het gebouw komt ook het interieur nog dat moet worden geregeld. In de raadscommissie Samenleving van volgende week ga ik maar eens vragen of de raadsleden het op prijs stellen om een kijkje te gaan nemen bij dit Kootwijkerbroekse project van niveau.

Vrijdag 11 januari
Vandaag wil ik u nog even vertellen wat u al lang weet: ik heb de oudjaarsduik in de Zeumerse plas overleefd! Ik vertelde u dat ik er de bibbers van kreeg als ik er aan dacht. Maar weet u dat het me erg is meegevallen? En dat kwam omdat er ruim 600 van die andere gekken waren die ook een koude duik wilden nemen. En dan ontstaat er een groepsproces: je rent in één grote groep het ijskoude water (ongeveer 3 graden) in. Je voelt de kou nog maar voor een deel.

En waar het omgaat: een opbrengst van tegen de 25000 euro! Indrukwekkend. Een groot compliment voor de organisatie. En al krijgt de jeugd, en terecht, de schuld van veel vernielingen rond oud en nieuw. Hier waren de jongeren verreweg in de meerderheid. En zij waren het die dit schitterende bedrag bij elkaar brachten. Niet voor zichzelf, maar voor de mensen in Ghana. Dan kun je weer trots zijn op jongeren!

« Terug

Reacties op 'Raadhuisplein 2 (week 2)'

Truus Pluche
Geplaatst op: 16-01-2008 16:52 Quote
Beste wethouder Verweij, ik ben sinds dag een een trouwe fan van uw
weblog. Elke week kijk ik weer uit naar het verschijnen van een nieuw
verhaal uit uw pen. Het vervult mij met vreugde om te zien hoe goed u
ook altijd op de foto's staat! Wethouder Verweij hartelijk dank voor
wie u bent voor de gemeente Bennekom!
Met vriendelijke groeten, Truus Pluche
Nieuw bericht

Archief > 2008 > januari