Barneveld vandaag: ‘Strijd begint op de bank’

zaterdag 01 november 2008

Alcoholmisbruik bestrijden begint thuis op de bank. Omringd door kerken, scholen, dorpshuis, huisarts en verslavingszorg presenteerde wethouder Leen Verweij deze week een alcoholmatiginscampagne in Kootwijkerbroek en Stroe.

Aanleiding is het besef, dat met regulering het alcoholprobleem nog lang niet is opgelost, aldus de wethouder. Na het dodelijk ongeval in Kootwijkerbroek vorig jaar is Verweij met dominee Onno Doorn in contact getreden.

Zo is het idee gegroeid voor een kleinschalige aanpak met alle betrokkenen. "Het wordt anders veel te groot. Als dit goed loopt, gaan we het uitrollen in de andere dorpen." Volgens Verweij is er bewust geen commercieel bureau op de campagne gezet. Die moet dichtbij de samenleving blijven, want daar moet het gebeuren. "Er is nog steeds heel veel huis-, tuin- en keukenflauwekul in omloop, bijvoorbeeld dat koffie de werking van alcohol vermindert", aldus Verweij.

De campagne richt zich beslist niet alleen op jongeren, maar juist ook op ouders. "Bijna alle jongeren leren thúís drinken, niet in de keet." Een biertje bij het voetbal kijken, een wijntje bij het eten. Het lijkt zo onschuldig, "maar het blijkt niet zo onschuldig te zijn." Verweij vindt dat je het voorbeeld van 'gezellig=drinken' niet moet geven. "Een offer voor de gezondheid van je eigen kind." Giralda Broekhuizen van basisschool De Lichtboei stelt: "opvoeden is voorleven. Genoeg is genoeg.

" Verweij wil dat kinderen voor hun zestiende geen druppel alcohol naar binnen krijgen. "Je geeft ze toch ook je autosleutels niet?" zegt Broekhuizen. Irma Roggeveen en Guus Knapen vertellen, dat ook hun scholen alcohol ter sprake brengen bij de ouders en bij de leerlingen van groep 7 en 8. De kerken kaarten het aan vanaf de kansel en tijdens de catechese. De politie houdt in november extra controles, belooft gebiedsagent Klaas Boer. Dat is ondersteunend, 'maar thuis op de bank helpt geen toezicht', aldus Verweij. "Met maatregelen zonder bewustwording sla je een stap over."

Bron: Barneveld vandaag

« Terug

Archief > 2008 > november