Aantal keer gelezen

Barneveld vandaag: staatssecretaris ziet geen aanleiding voor betere Valleilijn

Dik valleilijn 2dinsdag 04 februari 2014 19:38

Staatssecretaris Mansveld (PvdA) van Infrastructuur en Milieu ziet geen enkele aanleiding om bij te dragen aan een kwartiersdienst op de Valleilijn. Dat schrijft zij in antwoord op vragen die Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) stelde. Ze ziet ook niets in een Valleilijn richting Arnhem.

Dik-Faber stelde begin dit jaar vragen over een eventuele capaciteitsuitbreiding op de Valleilijn. Vanuit de regionale en lokale overheid, vervoerder Connexxion én veel reizigers is er vraag naar een volledige kwartiersdienst op de succesvolle spoorlijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Momenteel rijden er wel vier treinen per uur, maar die rijden niet verder dan Barneveld-Centrum.

Mansveld antwoordt dat een kwartiersdienst momenteel simpelweg te duur is. “In Ede-Wageningen zou dan een goede overstap worden geboden op intercity’s richting Arnhem.” Voor het realiseren van de zogenaamde ‘maximaal versnelde Valleilijn’ zou 63 miljoen euro nodig zijn. 
De staatssecretaris ziet een verlengde Valleilijn, richting Arnhem, eveneens niet zitten. Daarbij zou de huidige onrendabele stoptrein van NS tussen Arnhem en Ede worden vervangen door een trein van de Valleilijn. “Het baanvak Ede-Wageningen – Arnhem is een druk bereden spoor, dat gebruikt wordt door intercity’s en internationale treinen. Om Valleilijn-treinen door te kunnen laten rijden, zijn bij Ede-Wageningen aanpassingen aan de infrastructuur nodig”, schrijft zij. “De groep reizigers, die een voordeel heeft bij een doortrekking van de Valleilijn, is aanmerkelijk kleiner dan de groep reizigers op de lijn Utrecht-Arnhem, die mogelijk nadeel kunnen ondervinden bij verstoringen.” Ook refereert Mansveld aan de concessie, die de NS heeft gekregen. “Tussentijds worden geen lijnen gedecentraliseerd en aanbesteed.”

Spits

De staatsecretaris heeft ook goed nieuws. Volgens haar kan station Barneveld Zuid vanaf het begin vier keer per uur bediend worden met een trein van en naar Amersfoort. Het station zal waarschijnlijk vanaf februari 2015 al bediend worden door treinen van de Valleilijn. De volledige afbouw van dat station zal later plaatsvinden. 
Mansveld gaat ook, samen met de provincie, kijken of er wel extra financiering kan komen gericht op de ochtendspits. Met name tussen 07.00 en 09.00 uur is het vaak proppen in de treinen van de Valleilijn.

bron: Barneveld vandaag 

« Terug

Reacties op 'Barneveld vandaag: staatssecretaris ziet geen aanleiding voor betere Valleilijn'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014 > februari