Aantal keer gelezen22

Overdenking: Aart Peters; Hoezo effectief?

Bijbel-webformaatwoensdag 01 februari 2012 20:05

Effectief, een woord dat bij mij is blijven haken, na het vertrek van Job Cohen als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Waarom hij vertrok? Cohen gaf het zelf aan: niet effectief genoeg. Ja, daar ga je dan als je onvoldoende snaren weet te raken met geweldige ‘uitsmijters’, oneliners, gebekte taal. Kennelijk is dat effectief. De inhoud is marginaal, het verbale geweld cruciaal. Ik kan me voorstellen, wanneer zoiets niet je passie is, je de conclusie trekt om wat anders te gaan doen. Een deskundig bestuurder vertrekt, vanwege onvoldoende effectiviteit. Het is trendy om een woord als effectief te gebruiken. Het betekent zoiets als doelmatigheid, maar wat zegt dit? Hoe meet je dat?

De binnenkant van het verhaal scoort niet, de buitenkant des te meer. Zou het komen, doordat er steeds meer “ontzielde” mensen zijn, die hun passie zoeken in de snelheid van woorden en zinnen? Waarvoor ga en sta je eigenlijk in het leven? Kopstukken vallen door de mand, die met geld, goed en seks geen raad weten. Voor de “bühne” macht uitstralen, maar achter het gordijn zich bizar uitleven.  Jezus zegt:  “Maar zo zal het onder u niet zijn; maar wie onder u belangrijk wil worden, die moet uw dienaar zijn”. (Mar.10,43) Dienen, het geheim van Gods Koninkrijk. Hoe doe je dat? Door te leven vanuit het geheim, het Woord van God. Wie dat doet opent deuren naar de toekomst, Gods toekomst. Dienen is belangeloze dienstbaarheid, vanuit onbaatzuchtige liefde. Liefde die zichzelf niet zoekt, maar uit is op het welzijn van de ander. Daarbij gaat het om de totale mens, ziel en lichaam. Belangeloze dienstbaarheid, is dat wel effectief genoeg?

Scoren we hiermee in onze samenleving vandaag? Niet voor een wereld die vergaat, maar voor een nieuwe wereld die met Christus komst gekomen is. We mogen met de Koning van die wereld meewerken aan  een volmaakte wereld.  Ik hoop van harte, dat van mij en elke christen(politicus) eens gezegd zal worden:  “Ik ken uw werken. Zie, ik heb voor uw ogen een geopende deur gegeven en niemand kan die sluiten, want u hebt weinig kracht en toch hebt u Mijn Woord in acht genomen en Mijn Naam niet verloochend”. (Opb.3,8) Effectief? Veel meer dan dat : bestemming bereikt!

Aart Peters, gemeenteadviseur Protestantse Kerk

« Terug