Aantal keer gelezen1

Overdenking: Albert Feijen; Christelijke politiek is hoopvol

Bijbel-webformaatwoensdag 12 september 2012 19:56

Erken Christus als Heer en eer Hem met heel uw hart. Vraagt iemand u waarop de hoop die in u leeft gebaseerd is, wees dan steeds bereid om u te verantwoorden.

 

                                                                                                          1 Petrus 3: 15

De verhouding tussen kerk/geloof en de staat/ politiek is de eeuwen door bestudeerd. Grote mannen als Augustinus en Luther hebben zich daar mee bezig gehouden.

Als ik me niet vergis, wordt er de laatste tijd weer het nodige over gepubliceerd. In boeken en tijdschriften kwamen diverse gedachten daarover naar voren. En ik vind het ingewikkeld. Gelukkig wordt niet van ieder van ons tot in detail een standpunt gevraagd. Daarvoor zijn mij de producten van diverse schrijvers haast te ingewikkeld.

Tegelijk moeten we mensen die hierover nadenken, niet alleen laten met hun gedachten. En christenpolitici, die op basis van de Bijbel het politieke ambacht bedrijven, hebben zeker recht op onze steun. Want christenpolitici doen hun werk in het perspectief van het volbrachte werk van Jezus Christus. Die geloofsverbondenheid vraagt om ondersteuning. Door gebed en door mee te denken.

Christelijke politiek mag hoopvol zijn. Want, zoals Petrus schrijft, Christus is Heer. Hij heeft de hoogste macht. Hij werkt aan op de voleinding. De hoop die een christenpoliticus met zich mee mag dragen is dat Jezus Christus regeert. En dat Hij onze politieke inspanningen gebruikt. Maar omdat Jezus Christus aanwerkt op de voleinding strekt die hoop zich verder uit dan dit leven. Want hoe hard wij ook werken in de samenleving, altijd weer zullen we oplopen tegen gebrokenheid, manco’s, falen, onrechtvaardigheid. Maar wij weten dat Jezus Christus daar eens verandering in zal aanbrengen. Er komt een samenleving waarin geen gebrokenheid en onrechtvaardigheid meer zal zijn. In dat perspectief vindt christelijke politiek plaats. In die hoop mag een christenpoliticus bezig zijn. Zijn concrete politieke activiteiten zijn, als het goed is, doortrokken van de hoop dat Jezus Christus eens een betere wereld hier brengt.

Ik hoop en bid dat veel mensen aan de politiek van de Christen Unie merken dat er hoop is op een echt goede en eerlijke wereld. Die hoop wordt niet beschaamd, want die wordt eens werkelijkheid.

Albert Feijen

« Terug