Aantal keer gelezen3

Overdenking: Ds Bijleveld, Geeft gij hun te eten.

bijbelvrijdag 23 september 2005 19:41

De discipelen ontvangen een opdracht van de Meester die onmogelijk lijkt. Dat kan toch niet 5000 mannen met hun vrouwen en kinderen van eten voorzien? Ze beginnen dan ook met tegengas te geven.

Geeft gij hun te eten. 
 “Geeft gij hun te eten!!”(Marcus 6 : 37)
 
De discipelen ontvangen een opdracht van de Meester die onmogelijk lijkt. Dat kan toch niet 5000 mannen met hun vrouwen en kinderen van eten voorzien? Ze beginnen dan ook met tegengas te geven.

"ZEND HEN WEG"

De discipelen vinden de nood van de schare lastig en beangstigend.  Daarom: "Zend hen weg." Hoe anders kijkt Jezus tegen deze mensen aan: met ontferming bewogen ziet Jezus een kudde zonder herder. Hij ziet dat ze God kwijt zijn en wil ze helpen.(vs.34)
En wij, hoe reageren wij op de signalen van nood, de vraag naar welzijn in onze samenleving? 
Is onze oplossing gelijk aan die van de discipelen; het probleem weg zenden, willen we het op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen afschuiven? Maar een mens die hunkert naar welzijn wegsturen, is voorbijgaan aan je opdracht van de Here: “Geeft gij ze te eten.”

"HET IS REEDS LAAT"

Een blik op de wereldklok doet ons al gauw zeggen:  het uur is niet geschikt: Christelijke politiek in een land waar de ontkerkelijking overal zichtbaar is?  “Niet doen; wacht op betere tijden!!” God leeft echter in het heden! 
Als God ons een opdracht geeft, is het niet voor gisteren noch voor morgen, doch voor vandaag!  Dt.11:26-28 "Heden beveelt u de Here, uw God, deze inzettingen en verordeningen na te komen; onderhoud ze dan naarstig met geheel uw hart en geheel uw ziel”

"HERE ZEGEN DEZE SPIJZE”

Die 5 broodjes en die 2 visjes, daar begin je toch niets mee als je 5.000 mensen moet voeden?!
Vergis u niet; Jezus gaat aan de slag met datgene wat voorhanden is.
Hij laat uitdelen datgene waarover Hij eerst Zijn Vaders zegen gevraagd heeft; “Here zegen deze spijze” .(vs.41)
Zo mogen ook wij aan de slag gaan, met de soms beperkte middelen en mogelijkheden die we hebben.  Wanneer we ze eerst hebben opgedragen aan de Hemelse Vader kunnen heel veel mensen delen in het goede daarvan.
Wij zijn geroepen om te dienen; thuis, op onze werkplek, maar ook in de raadszaal. Om met ontferming het welzijn voor ons land, onze provincie, onze gemeente te zoeken.
Weer aan de slag, maar niet voordat we hebben gebeden:Here zegen deze spijze!!
 
Ds.K.J.Bijleveld, Garderen, september 2005

« Terug

Reacties op 'Overdenking: Ds Bijleveld, Geeft gij hun te eten.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.