Aantal keer gelezen2

Energievisie CU - voordeel voor milieu en portemonnee

zonnepanelen op huizen 2015zaterdag 07 maart 2015 10:11

De missie van de ChristenUnie is te streven naar een samenleving die meer en meer functioneert naar Gods wil. De aarde en alles wat daarop leeft is van God. Hij heeft gekozen om ons rentmeester te maken over Zijn schepping. Het raakt de ChristenUnie dat de aarde overbelast wordt en we voelen ons verantwoordelijk voor de gevolgen.

De maatschappelijke gevolgen van overbelasting zien we in onrechtvaardige verdeling van rijkdom. Ontwikkelingslanden zijn onderbedeeld, armen worden uitgebuit, schaarste leidt tot oorlog en toekomstige generaties worden opgezadeld met de gevolgen.

 

De ecologische impact van ons energieverbruik begint zichtbaar te worden in klimaatverandering. Planten en dieren worden bedreigd, omdat zij zich niet tijdig aan kunnen passen aan nieuwe omstandigheden.

 

We zouden het toch over de startnotitie energievisie hebben, denkt u wellicht. Nou, dit is waar de energievisie over gaat wat de ChristenUnie betreft. De genoemde wereldproblemen vinden hun oorsprong in lokale gemeenschappen. Daar waar de consumptie plaatsvindt, daar waar we een keuze hebben. De oplossingen worden daarom ook gevonden in lokale gemeenschappen. De vraag is: Wat gaat Barneveld doen om de overbelasting van de schepping te verminderen? Wij lossen het wereldprobleem niet in ons eentje op, maar we doen wat in onze macht ligt om te doen. En dat is rentmeesterschap!

 

De startnotitie / amendement

De startnotitie stelt de kaders voor het opstellen van de energievisie. De ChristenUnie is van mening dat energiebesparing centraal dient te staan. Alles wat je bespaart hoef je ook niet op te wekken. De voorgestelde 1,5% energiebesparing per jaar vinden wij te laag en willen wij daarom ophogen naar 2%.

 

Van het resterende energieverbruik wil de ChristenUnie zo veel mogelijk duurzaam opwekken. In het landelijk energieakkoord is de doelstelling onlangs naar beneden bijgesteld. Voor Barneveld kiezen wij voor een hoger ambitieniveau van 20% duurzame energieopwekking in 2020.

 

Wij verwachten van het college de volledige inzet voor deze doelstellingen en wij vragen de Barneveldse inwoners, bedrijven, coöperaties, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen zich hieraan te committeren.

 

Dit hogere ambitieniveau betreft het eerste kader. De overige kaders zijn wat ons betreft onvoldoende concreet en geven onvoldoende weer wat we kunnen verwachten in de uiteindelijke visie. Wij hebben behoefte aan concrete kaders over rollen, verantwoordelijkheden, participatie, het toekomstperspectief, samenwerkingsmogelijkheden, economische ontwikkeling en de dekking van kosten.

 

Wij dienen daarom samen met PRO'98, CDA en Burger Initiatief een amendement in, waarin de kaders zijn bijgesteld en uitgebreid op al de genoemde punten.

 

Slot

Voorzitter, de energievisie biedt kansen voor een duurzame economie. Als wij in staat zijn om de doelstellingen te behalen, geven wij daarmee een impuls aan de lokale economie. Het is een kans om met de energievisie aan te sluiten bij de economische pijlers van Barneveld, bijvoorbeeld transport of de agrarische sector. En vergeet niet dat ook de ICT sector zal floreren bij het vormgeven van deze duurzame economie. Energie en ICT, dat is waar Barneveldse bedrijven sterk in zijn en sterker in zullen worden. De energievisie zorgt voor een goed belegde boterham voor hen die op duurzame wijze weten te ondernemen.

 

Dat geeft mij ons kans om nog maar eens te benadrukken: Duurzame keuzes betekent voordeel voor het milieu en voordeel voor de portemonnee!

Bijdrage van  Peter Spruijt in de  gemeenteraad 4 maart 2015

Het ammendement is aangenomen.

« Terug

Reacties op 'Energievisie CU - voordeel voor milieu en portemonnee'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.